Országos Kéktúra 14. résszakasz
2005.március 15.

Hűvösvölgy (Gyermekvasút végállomás) - Vadaskerti hegy (Glück Frigyes sétány) - Hármashatár-hegyi reptér - Kecske-hegy (Glück Frigyes sétány) - Látó-hegy (Glück Frigyes sétány) - Oroszlán szikla - Árpád kilátó - Fenyőgyöngye - Hármashatár-hegyi út (Tábor-hegy) - Hármashatár-hegyi vendéglő - Hármashatár-hegy csúcs - Vihar-hegy - Virágos nyereg - Csúcs-hegy (Guckler Károly) - Rozália téglagyár
ORSZÁGOS KÉKTÚRA
Táv: 14 km, szint: 350 m
Start: 14:10
Beérkezés: 16:45

A fotókra húzva az egérkurzort (rámutatva) szinte azonnal megjelenik a képhez írt azonosító szöveg, rákattintva pedig a kép eredeti nagy méretben.
Huhhhh! A ma délelőtti Gyermekvasút nyomában 20 kilométeres teljesítménytúra után rövid pihenőt tartottam. A gyermekvasút szálláson ebédet is kaptunk. A nap is kisütött, így rövid ejtőzés után sikerült megszárítani a vízes holmik egy részét. Az pihenőidőben az Országos Kéktúra füzet 14. szakaszának kicsinyített térképvázlatát összehasonlítottam a Budai-hegység nagy térképével, hogy megtervezhessem utamat a kék sávon egészen a Rozália téglagyárig. Miután beélesítettem walkmanomat és a Bojtorján együttes kazettája ontani kezdte a dallamokat nekiindultam a csaknem 14 km-es miniszakasznak.

Első lépésként néhány kockát készítettem a Hűvösvölgyben az elindulási szakaszt megörökítve. Átcsoszogtam a villamos alagút alatt, majd a Hűvösvölgyi úton és egy kis hídon átkelve elértem a kék sávon a Vadaskerti Glück Frigyes sétányt. Az egyenesen haladó széles murvás út kereszteződéshez ért, ahol jobbra fordulva felefelé haladtam a Hármashatár-hegyi repülőtérhez. A kék sáv az erdőben folytatodott, de azért kikukkantottam a reptérre, hogy néhány kockát készítsek a panorámáról, Vöröskővárról, a siklóernyősökről és magáról a tájról.

Utam a Kecske-hegy közelében folytatódott a Glück Frigyes sétányon miután elhaladtam a reptér felé vezető út sorompója mellett. Ezt követően már a Látó-hegy közelében jártam szintén a sétányon. A napsütésben nogyon jól mutatott az Oroszlán szikla és a pihenő erkély. A Glück Frigyes sétányon továbbhaladva balra fent sziklás domboldal kápráztatott el. Nyáron a fák lombjai miatt kevesebb látható belőlük. A kis fahídon átkelve egy kanyargós emelkedőre érünk. Erről a gerincről kitűnő panoráma nyílik a Normafára, a János-hegyre és még a Tündér szikla is kivehető. Glück Frigyes sétány végén nagy kifli alakú kanyar található gyönyörű fenyősor által határolva. Csak mellékesként jegyzem meg, itt fordult meg a kezetta és felcsendült a Lusta folyó című dal a Bojtorjántól.

Ezt követően elérünk egy kereszteződést, mely egyik irányban Passarétre visz, a másik irányban pedig Szépvölgybe. A kék sáv egyenesen halad tovább egy emelkedőn, majd jobbra fordulva feljutunk az Árpád kilátóhoz. Ezt az épületet érdemes meglátogatni, mert szép a kilátás, gyakori vendéglátója teljesítménytúrák ellenőrző állomásának. Sajnos rongáló kezek többször is lepusztították, de szerencsére rendes emberek helyre is állították. A kilátót elhagyva kicsit visszafordulva az ösvényen jobbra lekanyarodva haladtam a kék sávon. A következő kereszteződésnél ismét jobbra tartottam és szerpentinszerűen leérkeztem a Fenyőgyöngye buszvégállomáshoz. Bár az ellenőrzőpont már nem itt van, azért a Vendéglős pecsételt a füzetembe. A vendéglővel átellenes oldalra sétálva folytattam utamat, immár meredeken felfelé.

Ez a Táborhegyi út, mely helyenként keresztezi illetve együtt is halad párhuzamosan a kék sávval. Egy ponton azonban már különvált és nagyon meredek ösvényen vezett fel a Hármashatár-hegyi csúcsra, ahol átjátszó állomások, antennák keresztüzében megleltem a Vendéglőt, ami március 15-ére való tekintettel zárva volt. Sebaj lefényképeztek előtte. Biztosra akartam menni, ezért lecsoszogtam a főbejártahoz is. Persze zárva volt. Visszamásztam a csúcsra bokáig locsogó hólében, miközben egy-egy kockát fényképeztem Óbuda felöli panorámáról. E közben kazettát is cseréltem és Bródy János: Személyi igazolvány című dala kísért tovább. Csúcs gerincén pedig a Vihar-hegy felé trappoltam. A csodás kilátás a gerincre való feljutáskor és a továbbhaladáskor is folymatosan elkápráztatott. Az UV-nek köszönhetően arcom pirospozsgás lett. A Vihar-hegy melletti ösvényen Virágosnyereg felé navigáltam. Ehhez le kellett siklani egy meredek lejtőn. Szerencsére 3 héttel ezelőtt a barlangi túrán pont ezen az útvonalon jártunk, így nyagyjából ismerős volt a terep.

Amikor elértem a Virágos nyerget ismerősként tűnt fel a sok lábnyom (lásd Budai Trapp teljesítménytúra) A büfében megkaptam a pecsétet és a vízesflakonomat is feltöltötték, így nyugodtan suhanhattam tovább. A kisebb szerpentinek mentén egy ideig Óbuda vége látszott, később pedig már Üröm dombocskáit véltem felfedezni. A Csúcs-hegy mentén (Gukler Károly sétány) egy ponton könnyen eltévedhettem volna, de nem tettem, mert emlékeztem, hogy merre kell lefordulni. Itt ugyanis az út kétfelé ágazik, de a kék jelzés csak kb 50 méter múlva jelent meg ismét. Az olvadásnak köszönhetően a lefelé szerpentin annyira csúszott, hogy a hónak látszódó réteget muszáj volt szökkenésekkel kikerülni. A Rozália téglagyár felé vezető kék sávos út végül egy réten vezetett át, ami vízes jéghalmazzá változott. Talán ez volt a legnehezebb szakasz, hiszen méterenként szakadt be alattam a vékony jégréteg. Kiérve a farönk kupacokhoz hangyányit elsüllyedtem valami érdekes trutyiban. Szerencsére gyanúm alaptalan volt. A sorompó mellett elhaladva már szilárd aszfalt út vezetett a téglagyári porta tövében elhelyzett pecsételő kazettához. A magammal vitt pecsétpánára tintát öntöttem. Szétkentem és próbanyomatot csináltam. A maszat, amivé lett, elkedvetlenített. Tucatnyi próbálkozás után valami pecsétszerű lett a dologból, de elég ruppótlan. Mindenesetre szándékom ellenére csupa tinta lett az újjam, ami természetesen napokig ott szomorkodott intő példaként. Ezek után hab a tortán, hogy az orrom előtt ment el a busz Pest felé, így a fennmaradó 25 perc elegendő volt a nedves felsőruházat cseréjére.

Összegezve: Nem ráért volna szép tavaszi napon végigjárni ezt a szakaszt? Avagy, Ati, noooorrmáááális? Ki-ki döntse el.

Bratásággal,
Tusják Attila
2005. március 21.

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy

Glück Frigyes sétány

Érdekes odu a fában (Glück Frigyes sétány)

Glück Frigyes sétány

Hármahatár-hegyi reptér

Hármahatár-hegyi reptér

Hármahatár-hegyi reptér

Hármahatár-hegyi reptér

Hármahatár-hegyi reptér

Hármahatár-hegyi reptér

Hármashatár-hegyi reptér

Hármahatár-hegyi reptér

Kecske-hegy (Glück Frigyes sétány)

Látó-hegy (Glück Frigyes sétány)

Oroszlán szikla

Oroszlán szikla

Látó-hegy - A Glück Frigyes sétányon továbbhaladva balra fent sziklás domboldal kápráztatott el.

Látó-hegy (Glück Frigyes sétány)

Látó-hegy (Glück Frigyes sétány)

Látó-hegy (Glück Frigyes sétány)

Bogár a jégen - avagy Jégbogár? - Szegény, azt hisz itt a tavasz

Bogár a jégen - avagy Jégbogár? - Szegény, azt hisz itt a tavasz

Útban felfelé az Árpád kilátóhoz

Útban felfelé az Árpád kilátóhoz

Az Árpád kilátó

Az Árpád kilátó

Útban a Fenyőgyöngyéhez

Hármashatár-hegyi út (Tábor-hegy)

Hármashatárhegyi vendéglő

Hármashatár-hegyi vendéglő

Hármashatár-hegyi vendéglő

Panorámakép Óbudáról (Hármashatár-hegy csúcs )

Panorámakép Óbudáról (Hármashatár-hegy csúcs )

Bázisállomás

Útban a Vihar-hegy  felé

Útban a Vihar-hegy  felé

Útban a Vihar-hegy  felé

Útban a Vihar-hegy  felé

Útban a Virágos nyereg  felé

Virágos nyereg

Virágos nyereg

Csúcs-hegy (Guckler Károly)

Csúcs-hegy (Guckler Károly)

Csúcs-hegy (Guckler Károly)

Csúcs-hegy (Guckler Károly)

Útban a Rozália téglagyárhoz

Útban a Rozália téglagyárhoz

Rozália téglagyár - OKT Pecsételő hely

Visszatekintés a Solymári dombokra

Országos Kéktúra 14. résszakasz - igazoló füzet 42. oldal

A fotókon látható túrázók fenntartják személyiségi jogaikat! A túrázók fotóit az ő írásbeli beleegyezésük nélkül bármilyen más médiában, részeiben vagy egészében felhasználni, átalakítani, retusálni a személyiségi jogokról szóló törvény értelmében nem szabad! Köszönöm megértéseteket és reméljük, téged is láthatunk társaságunkban. Részleteket a bannerre kattintva ismerheted meg.

Ugrás a II. kerületi Természetbarát Sportkör oldalára

Visszaugrás a Hangvilla Portálra